Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 7 Desembre 2018
El jurat format per Isaac Moreno del Cineclub Ater Cinema de Torelló, Anna Lati del Cineclub del Diable de Martorell i la Montse Comerma del Cineclub Vic van donar el Premi Miquel Porter al curtmetratge "Després de la infecció" de Dani Seguí.

El Festival Julius està organitzat pel cineclub Vic.


 

Divendres 7 Desembre 2018
19/12/2018        CINECLUB        ADLER (LLORET DE MAR)      
DIA+CURT: Programa KM 0         Sala polivalent de la Biblioteca de Lloret de Mar Pl. Pere Torrent,
1, 17310 Lloret de Mar        20.30 h  
     
21/12/2018        CINECLUB        ADLER (LLORET DE MAR)
DIA + CURT: Programa PERLES         Sala polivalent de la Biblioteca de Lloret de Mar Pl. Pere Torrent,
1, 17310 Lloret de Mar        20.30 h        

15/12/2018        CINECLUB        BARCELONA ESPAI CINEMA (BCN)
DIA + CURT: Programa BANDARRA        Bar Candela al Raval (Plaça Salvador Seguí         21h

20/12/2018        CINECLUB        GEGANTERS DE TAVERTET
DIA+CURT: Programa KM 0        Sala Polivalent de l'Avenc Mas l'Avenc s/n
08511 Tavertet        20h        

19/12/2018        CINECLUB        PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES)
DIA+CURT: Programa PERLES        PATRONAT LA CATQUÍSTICA Ronda del Rector
Aroles, 17600 Figueres        20H        

19/12/2018        CINECLUB        PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES)
DIA+CURT: Programa KM 0        PATRONAT LA CATQUÍSTICA Ronda del Rector Aroles,
17600 Figueres        21H        

19/12/2018        CINECLUB        PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES)
DIA+CURT: Programa BANDARRA        PATRONAT LA CATQUÍSTICA Ronda del Rector
Aroles, 17600 Figueres        22H        

13/12/2018        CINECLUB        VALLS        
DIA+CURT: Programa KM 0        Sala d'Actes
de l'IEV/Cine Club Valls, al carrer Jaume Huguet, 1 de Valls        21h        

21/12/2018        CINEFÒRUM        VITRARIS (VIDRERES)      
DIA+CURT: Programa PERLES        Teatre Casino la Unió de Vidreres        21h        

19/12/2018        CINECLUB        ASSOC. CULTURAL GRANOLLERS      
DIA+CURT: Programa PERLES        CINEMA EDISON Carrer Joan Camps, 1, 08401 Granollers,
Barcelona        18:30        

12/12/2018        CINECLUB        LA GARRIGA      
DIA+CURT: Programa PERLES
Bar L'Illot (C/Figaró, 2) La Garriga        20h        

23/12118        CINECLUB        LA GARRIGA      
DIA+CURT: Programa BANDARRA
Llavors Vermuteria (C/Calàbria, 24) La Garriga        19h        
 

Divendres 30 Novembre 2018
La FCC organitza conjuntament amb el Festival de cinema independent de Barcelona L'Alternativa i la Federació internacional de cineclubs el Premi Quijote. Pnguany el jurat ha estat composat per Madhurima Baruah Sen (India), Oyvind Hellenes (Noruega) i Eva Campos (Catalunya). El film guanyador ha estat AMÉRICA, d’Erick Stoll i Chase Whiteside (Estats Units).

Us deixem amb l'informe de l'Eva


25ena edició del Festival l’Alternativa, de Barcelona.
Per Eva Campos Suárez, del Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès

Aquest 2018, el festival L’Alternativa fa els seus 25 anys i, per a celebrar-ho, la programació ha estat fantàstica! Tant la Secció Oficial de llargmetratges com de curtmetratges com la resta de projeccions han estat d’una alta qualitat tant cinematogràfica, documental, experimental o social. Com sempre, el festival s’ha celebrat en el centre CCCB de Barcelona, un lloc curiós en la seva construcció però amb suficients espais per a projectar amb gran pantalla i acollir a centenars de persones. A més, aquesta edició ha coincidit amb una exposició del centre sobre el director Stanley Kubrick.

Ha estat una setmana intensa pel jurat FICC, composat per l’Øyvind Hellenes (Noruega), la Madhurima Baruah (Índia) i jo, l’Eva. L’Øyvind és el fundador i president del Sunnfjord Filmklubb de Førde, un cineclub que té menys d’un any de vida; i la Madhurima és la secretaria del Gauhati Cine Club d’Assam que fins i tot té el seu festival de cinema adjunt. Pendents de nosaltres van estar el Pere i la Kita, dos joves voluntaris dedicats a l’Alternativa i amb una gran empenta.

El dilluns 12 de novembre ens vam reunir per conèixe’ns entre nosaltres i per tenir un primer contacte amb el festival. Del 13 al 16 ens vam dedicar a veure els llargmetratges de la secció oficial. Vam intentar veure els màxims possibles en pantalla gran (es gaudeixen molt més).

El mateix 16 vam deliberar. La decisió va ser bastant ràpida i unànime pel Premi Don Quixot al millor llargmetratge: AMÉRICA, d’Erick Stoll i Chase Whiteside (Estats Units). Ens va semblar a tots una pel·lícula documental molt conmovedora. Ens va mostrar la relació generacional d’una manera càlida i dolça, fent-nos arribar un sentiment positiu, tot i a vegades la desafortunada situació dels personatges. Vam veure la connexió única de tres germans i l’amor infinit que senten cap a la seva àvia, deixant al públic amb els ulls humits.

No vam fer cap menció perquè ens va costar una mica més posar-nos d’acord en quina va ser la segona millor pel·lícula.

El 17 es va fer la gala d’entrega de Premis al mateix CCCB, al Hall Principal. Malhauradament, els directors no van poder quedar-se perquè havien de presentar la seva pel·lícula a Amsterdam, però ens van deixar un bonic vídeo donant-los les gràcies. Després de tot l’esdeveniment, vam fer festa amb un DJ que feia projecció videomusical i que ens animava a tots a ballar amb el seu estil!

Amb això, tot i que el diumenge 18 encara hi havia projeccions, ens vam acomiadar i vam desitjar-nos sort en la continuació i veure’ns un altre vegada.


Dilluns 26 Novembre 2018
Nota extreta de la plana de la Generalitat de Catalunya

El nou projecte, impulsat per la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs, potencia la difusió del cinema català i europeu

FilmoXarxa, que ja compta amb 20 cineclubs adherits, farà la primera sessió dijous 29 de novembre a La Seu d’Urgell, amb la projecció de ‘Le grand soir’ (‘La gran nit’). FilmoXarxa és una nova iniciativa de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que, sota el lideratge de la Filmoteca de Catalunya i amb la complicitat de la Federació Catalana de Cineclubs, la Direcció General de Política Lingüística i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, pretén donar compliment a l’article 24 de la Llei del Cinema (Llei 20/20, del 7 de juliol de 2010) que encarrega a l’ICEC la creació d’una xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques.
 
L’objectiu de FilmoXarxa és triple: potenciar i difondre el cinema català i europeu, incrementar l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les pantalles del país i fomentar la cultura cinematogràfica entre la ciutadania.
 
Els títols que, en exclusiva, formen part del catàleg de FilmoXarxa han estat triats per una Comissió amb representació de tots els estaments implicats en el projecte, i responen als criteris establerts per la Llei del Cinema per a l’exhibició en aquesta xarxa de sales d’arreu del territori: són films inèdits a Catalunya, provinents de distribuïdores independents o bé títols europeus i internacionals que es consideren d’interès cultural o artístic i que no tenen distribució comercial a Catalunya. A aquest paquet, d’un total d’una quinzena de títols renovables cada dos anys, s’hi afegeixen els Bàsics del Cinema Català restaurats per la Filmoteca de Catalunya i també diversos documentals proposats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Tots els films es projectaran a les pantalles adherides al projecte en versió original subtitulada en català i en format digital.
 
En la seva primera fase, formaran part de la FilmoXarxa els cineclubs adherits a la Federació Catalana de Cineclubs –que també s’encarregarà de la contractació dels títols, la logística de les còpies i la gestió diària del projecte–, però més endavant la iniciativa s’obrirà a altres entitats públiques o privades que acreditin la seva vinculació amb una sala d’exhibició homologada per la Llei del Cinema. FilmoXarxa, a més, assumirà l’antiga estructura de Filmoteca a comarques, que queda integrada dins aquesta nova iniciativa.
 
Entre els films escollits per conformar l’oferta de la primera temporada de la FilmoXarxa hi ha produccions daneses, angleses, eslovenes i poloneses, a més de coproduccions entre diversos països de la Unió Europa. Tots els títols són de producció recent, i han estat presentats a festivals prestigiosos. Combinen ficció i documental, i ens parlen del passat i del futur. Entre d’altres, estan disponibles els films del suec Ruben Östlund Play (2010), la guanyadora del premi LUX del Parlament Europeu de l’any passat Sameblod (Sang sami) (2016), d’Amanda Kernell, Le fils de Joseph (El fill de Josep) (2016), d’Eugène Green o Razredni sovraznik (L’enemic de la classe) (2013), de Rok Bicek, guardonada amb set premis de l’Acadèmia Eslovena, incloent-hi el de millor film, i amb el Premi Lux del Parlament Europeu.
 
Fins ara s’han adherit un total de vint cineclubs de tot Catalunya:
-       Cineclub Geganters de Tavertet
-       Associació dels Amics del Cinema de La Vall de Ribes de Ribes de Freser
-       Cineclub Manresa
-       Cineclub Diòptria de Figueres
-       Cineclub Valls/IEV
-       Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
-       Cineclub Bigues i Riells
-       Cineclub Sabadell
-       Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers
-       Associació Cineclub Adler de Lloret de Mar
-       Cineclub La Seu d’Urgell
-       Club Cinema Castellar Vallès
-       Cineclub La Ràpita, de Sant Carles de la Ràpita
-       Cineclub La Garriga
-       Patronat de La Catequística-Cineclub Figueres
-       Cineclub Patronat Social Premianenc de Premià de Mar
-       Associació Cultural Cineclub Olot
-       Cineclub de la Comarca del Moianès de Castellterçol
-       Cineclub Vic
-       Cineclub Altafulla
 
Primeres sessions de FilmoXarxa:

Recull de premsa. Gràcies a Jesús Galindo del Cineclub La Seu d'Urgell

Diari d'Andorra
https://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2018/11/28/la_filmoxarxa_porta_seu_film_grand_soir_138686_1127.html

Regió 7
https://www.regio7.cat/cultures/2018/11/26/cineclubs-manresa-castelltercol-durgell-acolliran/512188.html

El Segre
https://www.segre.com/es/noticias/cultura/2018/11/27/arranca_la_seu_proyecto_la_filmoteca_por_territorio_62012_1112.html

Comunicació 21
https://comunicacio21.cat/noticies-cultura21/130305-la-filmoteca-es-projecta-als-cineclubs-catalans

La Vanguardia
https://www.lavanguardia.com/vida/20181126/453179732461/la-filmoteca-porta-arreu-del-territori-pellicules-inedites-a-catalunya-amb-el-projecte-filmoxarxa.html

Vilaweb
https://www.vilaweb.cat/noticies/la-filmoteca-porta-arreu-del-territori-pellicules-inedites-a-catalunya-amb-el-projecte-filmoxarxa/

Ara
https://www.ara.cat/cultura/FilmoXarxa-Arriba-fomentar-cinema-catala-europeu-Filmoteca-Catalunya_0_2132186977.html

Locampus diari (premsa universitària de Catalunya)
http://locampusdiari.com/arxius/43079

Govern generalitat
https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/312422/arrenca-filmoxarxa-iniciativa-que-portara-filmoteca-territori 

filmoteca
http://www.filmoteca.cat/web/actualitat/noticies/arrenca-filmoxarxa-que-porta-la-filmoteca-a-tot-el-territori

Forum andorra
https://forum.ad/el-cineclub-la-seu-projecta-aquest-dijous-le-grand-soir/

Ràdio Seu
http://www.radioseu.cat/noticies/filmoxarxa-porta-a-la-seu-el-film-le-grand-soir

IEC
http://icec.gencat.cat/ca/actualitat/noticies/detall/Noticia_Filmoxarxa

Al día
https://www.aldia.cat/gent/noticia-posa-marxa-iniciativa-per-portar-filmoteca-territori-20181126132939.html

Xarxa net
http://xarxanet.org/cultural/noticies/filmoxarxa-un-projecte-dur-la-filmoteca-arreu-del-territori

Dissabte 3 Novembre 2018
Exposició El públic s’organitza. Sobre el cineclubisme, en el 40 aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs.-
Peticions concretes a cineclubs


Què busquem i us demanem:

Materials càlids, que entrin pels ulls, per exposar-los.

La Filmoteca, garanteix la seva seguretat i retorn en condicions als que ho cedeixin. Pot fer un certificat dient passen a tenir el material específic i compromentent-se a la seva devolució.
 • 2 casos:Deixar material per escanejar
 • Deixar-ho per ser exposat tal qual (molt excepcional)
De cada element ofert, fer i enviar una fotografia que deixi entendre de que es tracta.

Sempre especificar:
 • Tipus material (Paper, Fotografia, Samarreta, Cartell, Llibre, Postal, Calendari, Fulletó, etc.)
 • Procedència (Entitat o persona concreta que cedeix la peça, per poder fer la corresponent devolució posteriorment)
 • Mides. (alt x ample x gruix , expressat en cm).
Si l’element que es proposa exposar es tracta d’una fotografia o imatge digital, especificar (dades que dona el sistema si es demana informació sobre la imatge):
 • Dimensions (a x b)
 • Kb o Mb que pesa
Quin tipus de material?
 • Fotografies o gravacions de gent en el cineclub, que es puguin exposar:
 • Públic en genèric (sense problemes per veure’s les seves cares)
 • Presentadors o visitants “renombrats”
 • Escenificacions de col·loquis.
 • Algun document oficial inèdit la lectura del qual indiqui força bé com funcionaven o funcionen els cineclubs
 • Carnets de soci
 • Fulls de mà que van sortir perfectes i fa goig veure’ls.
 • Programes amb alguna característica peculiar
 • Cartells i merchandaising curiós, que entri pels ulls
 • Revistes o publicacions extraordinàries, amb tapa atractiva.
 • Acudits gràfics utilitzats per cridar l’atenció del soci o possible participant a la sessió.
A qui enviar i quan?

A la Federació (Olga, Toni)

A J. M. Garcia Ferrer (Cineclub Associació d’Enginyers)

garferjm@gmail.com

Quan abans. Aquest mateix mes, si possible!

Paralelament

Persones de contacte per eventual entrevista informativa sobre historia, anècdotes, etc cineclub.

Idees de qualsevol tipus al respecte

Moltes gràcies,

JMGF

21/10/18

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016