Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 21 Setembre 2018
Organitzat pel Trentanou escalons cinemaclub i la Federació catalana de cineclubs

Disabte 20 d'0ctubre

10'00h Benvinguda als cineclubistes
Esmorzar al centre de Cultura de Porto Cristo

11'00h Assemblea General de la Federació Catalana de Cineclubs 2018

14'30h Dinar
Soci d'Honor 2018 de la FCC, Fernando Lara
Periodista i escriptor cinematogràfic. Entre 1984 i 2004 va compaginar la direcció de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) amb col·laboracions amb el Festival de Cinema de Berlín i cursos d'estiu a la Universitat Complutense de Madrid. De 2005 a 2009 va dirigir l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

17'00h Taula Rodona
De les saques al DCP. Recordant els primers 40 anys de la FCC (1978-2018)

De cara a un projecte d'exposició que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya la tardor de l'any vinent, aquesta taula rodona tendrà com a objectiu principal recollir tota mena de records, anècdotes, maneres de fer o qualsevol tipus d'informació que pugui alimentar i apuntalar la memòria històrica d'aquestes primeres quatre dècades de cineclublisme federat, per a poder així, amb la força del camí recorregut, encarar nous camins cinecublistes de futur.

19'00h Presentació i projecció de la pel·lícula “Petra”, de Jaime Rosales
Petra no sap qui és el seu pare, l'hi han ocultat al llarg de la seva vida. Després de la mort de la seva mare inicia una recerca que la porta a Jaume, un cèlebre artista plàstic poderós i despietat. En el seu camí per conèixer la veritat, Petra també entra en contacte amb Lucas, fill de Jaume, i Marisa, esposa de Jaume i mare de Lucas. A partir d'aquest moment, la història d'aquests personatges es va entreteixint en una espiral de maldat, secrets familiars i violència que els portarà a tots al límit.

21'15h Col·loqui amb Jaime RosalesDiumenge 21 d'octubre

11h. Visita a les Coves del Drach, plató de filmació d'una de les escenes més delirants de “El Verdugo”(1963) i de tot el cinema espanyol de les darreres dècades. Aquella en què una parella de la guàrdia civil navega dins el llac Martel dins l'atracció turística de la barca de l'orquestrina de les Coves cercant a José Luis Rodríguez (Nino Manfredi), ja que ha arribat l'ordre que esperaven desde la península d'ajusticiar al condemnat a la presó de Palma, motiu de viatge del personatge a l'illa.

Dissabte 8 Setembre 2018
El logotip, creat pel Jep Costa (Cineclub Olot), fusiona el logotip de la FCC amb la festa dels 40 anys de la institució. L'inici de l'aniversari serà a la V Setmana del cineclubisme que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya a l'octubre i continuarà amb la XIII trobada cineclubista a Porto Cristo (Mallorca). Finalitzarà a finals del 2019 amb una exposició sobre aquests 40 anys de la FCC a la Filmoteca de Catalunya.

Us anirem informant dels detalls i d'altres activitats organitzades per festejar aquests 40 anys federatius. #NosaltreesSomElPúblic


Entitat creada en 1978 i que es va presentar oficiosament per mitjà de la seva revista Fulls de Cinema (1978-79; cinc números). Va néixer amb l'objectiu d'agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana i potenciar el cinema com fet cultural, facilitant els serveis necessaris d'assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic. Però les iniciatives de formar un col•lectiu de cineclubs catalans ja començà abans. L'any 1957 el cineclub Monterols de Barcelona ja va impulsar una agrupació de Cineclubs de Catalunya, que solament va funcionar un any, davant la dificultat d'entendre's amb una bona part dels cineclubs espanyols en el moment de la constitució de la Federació Nacional de Cineclubs (FNC) a Bilbao el 1956. La secció Nord-est (Catalunya, Aragó i Illes Balears) de la FNC va tenir com a representants catalans a Fernando Lázaro, Eusebi Ferrer, Pere Gabriel Sirvent, Joan Enric Lahosa, Pere Ignasi Fages o Joaquim Romaguera. En 1974 la Nord-est va passar a ser zona catalano-balear, a pesar que en 1973 la delegació catalana va propiciar un secretariat comarcal a Catalunya que va posar les bases de la FCC. Aquest període d'estructuració i llançament (1973-77) ho va presidir Jaume Mascaró. L'apertura d'una oficina de serveis en 1982 va representar l'inici d'una nova etapa de la FCC, caracteritzada per la publicació del Registre Oficial de Cineclubs de Catalunya per la Generalitat, l'aprovació dels estatuts federatius (1983) i el nomenament com director-coordinador de serveis de J. Romaguera (1982-87). El 1984, i amb motiu de la presentació de la revista Cinematògraf (1984-87; 4 vol.), es va iniciar la tradició de retre homenatge als pioners del cineclubisme català: Sebastià Gasch, Josep Palau i Guillem Díaz Plaja, Àngel Zúñiga, Joan Francesc de Lasa, Miquel Porter i Moix, Tomàs Mallol, Oriol Bassa, J.Romaguera, Joan Güell, Miguel Fernando Ruiz de Villalobos, Miquel Crespo i Miquel Ginestà, Rosa Maria Ferrer i Argilaga fins a 2007. També es va publicar 'Notícies de la Federació'(1986-92; 7 núm.) i 'Engranatge'; (1995-2001; 29 núm.). Durant aquests anys es va convocar cinc vegades el Concurs de treballs escrits sobre la Història de la Catalunya Cinematogràfica.
 
D'altra banda, l'ingrés en la Federació Internacional de Cineclubs (FICC) (1986) va representar una nova fita, que va coincidir amb el desenvolupament d'un projecte d'extensió comarcal del fet cineclubista. FICC. En 1986 la FCC ingressa en la FICC com a federació que no representa un estat. En l'Assemblea de Glasgow de 1995 la FCC és l'única federació espanyol representada i en l'Assemblea de 1997 a Tessalónica, la FCC va demanar ser admesa com membre de ple dret (fins a llavors érem membres associats, amb veu però sense vot), al•legant la no presencia d'un representant de l'Estat espanyol amb veu i vot, amb la consegüent indefensió que això ens provocava. Es va plantejar que el Comitè Executiu estudiés la proposició. En 1999, en l'Assemblea de Cottbus (Alemanya), es va abordar novament el tema. Es va contar amb el suport de federacions importants com la d'Alemanya, que, com a conseqüència de la nova situació del país (caiguda del mur de Berlín, reunificació), es trobaven amb dues federacions que no es volien fusionar. També es va contar amb l'ajuda dels italians, que conten fins a 8(!) Federacions diferents, que no s'organitzen territorialment, sinó, ideològicament. De l'Assemblea del 99 ja sortim amb el compromís d'una modificació dels Estatuts de la FICC per a permetre que Federacions que no representessin un estat poguessin ser admeses com membres de ple dret, contant amb el suport unànime de les federacions presents. Ja ens podíem considerar, per tant, representants d'un país normal en una organització democràtica internacional. En 2001, en l'Assemblea de Porto (Portugal), es van aprovar els nous estatuts de la FICC, i es va consagrar la pertinència de la FCC com membre de ple dret. Han estat membres del Comitè Executiu de la FICC Martí Porter (2003-2005) i Julio Lamaña (2005-2015). En 2005 la FCC és guardonada amb el premi FOCIR (Federació d'Organitzacions Internacionalment Reconegudes)
Al desembre 2001 la FCC organitza una reunió de cineclubs internacional en la ciutat de Girona i neix el germen d'un projecte internacional de distribució alternativa, conegut com CINESUD. Aquesta distribuïdora posa a la disposició dels cineclubs catalanspel·lícules d'altres països de difícil distribució. Al juny 2006, en la ciutat italiana de Matera i durant el Festival Internacional de Cineclubs el projecte passa a ser internacional amb la col·laboració de cineclubs i federacions de cineclubs d'altres països.

A partir de 2003 la FCC treballa en diversos fronts: la creació d'una xarxa de Mostres i Festivals organitzades per cineclubs i la creació d'una línia de treball sobre cinema infantil i juvenil (amb la creació d'una col·lecció de DVD destinada a aquests col·lectius). En 2005 s'aconsegueix una fita fonamental. Mitjançant el conveni amb Filmoteca de Catalunya, es posa a la disposició de cineclubs i entitats sense ànim de lucre, el patrimoni cinematogràfic català en DVD. En aquesta etapa neix el butlletí electrònic de la FCC (2003- maig 2015; 481 números) que s'envia setmanalment. 

Des del 2009 s'atorguen els premis Miquel Porter del cineclubisme català a diferents festivals i mostres organitzades per cineclubs i des del 2011 es lliuren els premis Jose Maria Nunes als millors cineclubs i a les seves activitats. Cada any des de 2006 s'organitza la Jornada de Cineclubs de Catalunya, un espai per trobar-nos, compartir experiències i formació. L'any 2014 ens va visitar la realitzadora Agnès Varda que va participar de una conversa amb Jose Luis Guerin en el marc de la nostra jornada. El setembre de 2014 s'organitza la primera Setmana del cineclubisme català a la Filmoteca de Catalunya, una oportunitat per tal que els cineclubs puguin programar continguts a Barcelona.

El primer president de la FCC va ser Joaquim Mascaró (1979-85), al que va seguir Arnau Olivar (1985-86), Joaquim Company (1986-91), Josep Maria López Llaví (1991-92), Oriol Bassa (1992-98), Martí Porter (1998-2003), Julio Lamaña (2003-2006), Jep Costa (2006-2011), Rosa Llinàs (2011-2015) primera presidenta de la nostra entitat,  Pablo Sancho (2015 - 2017) i Tariq Porter (2017).

Divendres 22 Juny 2018
FICC JURIES 2018. FICC Jury at the 22nd AVANCA FILM FESTIVAL.
Del 25 al 29 de juliol de 2018. Avanca (Portugal)
Deadline for nominations: 26 de juny de 2018.

Experimental Jury
Estimats membres de la FCC,

aquest premi és organitzat per la Federació Internacional de Cineclubs que facilita a les diferents federacions la possibilitat de que els cineclubs participin en aquests festivals com a jurat.
 1.  Working languages – English
 2. Jury members  – 3  (one from Portugal)
 3. Type of invitation: Travel Expenses – Up to 200€.- Hotel and Meals – Bed, Breakfast in single room for 4 nights (Wed 25/7 - Sun 29/7 inclusive)
 4. Date of Arrival – 25 July - Date of Departure – 29 July
El candidat que es presenta, adquireix el compromís d'assistir al festival. En cas de no ser així, haurà de proporcionar un substitut per al seu lloc al jurat del festival. També haurà d’enviar una fotografia i un cv.  Els membres del jurat han d'escriure un article en català i Anglès o Francès i portar un catàleg del festival per a la FCC.

Els criteris que es seguiran a l'hora d'escollir els membres del jurat prioritzaran aquells cineclubs i cineclubistes que no hagin participat abans o que ho hagin fet fa temps. En cas de dubtes també es donarà prioritat a aquells que hagin enviat abans la seva candidatura.

El festival acreditarà al jurat FICC per tenir accés lliure a totes les projeccions.

La candidatura s'enviarà al comitè de selecció de la FICC que terminarà de decidir.

Els qui estigueu interessats en ser un dels membres del jurat, ompliu el formulari que trobareu a  http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/forms/juratficc

Divendres 22 Juny 2018
Dissabte 16 de juny 16 cineclubs catalans, 23 cineclubistes d'arreu del territori, ens hem reunit en una Matinal de programació. Gràcies al cineclub Barcelona Espai de Cinema - BEC per ser els nostres amfitrions i a Paco Poch Cinema per facilitar-nos la meravellosa "Dede" per a al visionat


Divendres 15 Juny 2018
BASES DE PARTICIPACIÓ
Es lliuraran tres premis Jose Maria Nunes:
 • Premi al Fet Cineclubista del 2017
 • Premi a una persona o entitat del món de cinema relacionada amb el cineclubisme
 • Premi a la pel·lícula cineclubista catalana 2017
El premi Jose Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs al Fet Cineclubista del 2017 s’atorga a qualsevol acte, esdeveniment, programació especial, aniversari, etcètera, remarcable i significatiu que s’hagi dut a terme per part d'un cineclub durant el 2017. El jurat valorarà les candidatures presentades pels propis cineclubs o per la Junta de la FCC, però també tindrà l’opció de presentar les seves pròpies candidatures.Hi poden participar únicament els socis federats que estiguin al corrent de la quota de l’any al que es presenten, en aquest cas haver pagat la quota el 2017.

El premi està dotat amb tres programacions gratuïtes de la distribuïdora Avalon. La distribuïdora proposarà un llistat d'on s'escolliran les tres.
És obligatori que:
 1. El cineclub haurà d'incorporar el logotip de la Federació Catalana de Cineclubs i de la distribuïdora en la promoció d'aquestes sessions. També s’haurà d’especificar en la promoció “Premi Jose Maria Nunes al Fet Cineclubista 2017”.
 2. Les projeccions fruit del premi hauran de realitzar-se durant el 2019.
 3. Els films seran gestionats per la FCC.
 4. El cineclub guanyador no es podrà presentar l’any següent a l’obtenció del premi al “Fet cineclubista".
 5. El cineclub que formi part del jurat no es podrà presentar als premis
 6. El cineclub que es presenti al “Premi Fet Cineclubista del 2017” té fins el 30 de juny de 2018 per lliurar la candidatura.
 7. La documentació ha d’incloure: Un escrit explicant el Fet Cineclubista. Es pot acompanyar de tota la informació que es consideri necessària: enllaços, imatges, dossier, recull de premsa...La documentació serà lliurada a fcc@federaciocatalanacineclubs.cat

El Premi a una persona o entitat del món de cinema relacionada amb el cineclubisme s’atorgarà a una persona o entitat que tingui o hagi tingut una especial relació amb el món cineclubista o que la comissió consideri que, per la seva feina i/o activitat es troba dins la filosofia del món cineclubista. El premi és de caràcter honorífic. El jurat tindrà en compte les propostes que li arribin des de la Junta de la FCC així com fer les seves pròpies.

El Premi a la pel·lícula cineclubista catalana de l'any 2017 tindrà en compte a aquells films de producció catalana que han estat estrenats durant el 2017. Es demanarà als cineclubs que proposin les seves tres millors produccions catalanes de l'any 2017. La més votada serà l'escollida com a millor film català de l'any 2017. El premi és honorífic. En cas d'empat la millor pel·lícula catalana la decidirà el jurat. 

El jurat estarà format per tres persones. Una representant del cineclub guanyador l’any passat del premi al Millor fet cineclubista 2016; una altra serà un membre de la junta de la FCC; i una altra persona del món del cinema externa als cineclubs i a la FCC. Els premis no podran concedir-se ex aequo. Un treballador de la FCC farà de secretari sense dret ni a veu ni a vot. La seva tasca serà la de presentar els candidats, aclarir dubtes al jurat, prendre notes i aixecar acta. El jurat es reunirà durant la segona quinzena de juliol.

El veredicte serà lliurat el primer dia de la V Setmana del Cineclubisme català que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya a principis de octubre 2018.

La participació en aquest premi comporta l’acceptació de les bases.


Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016