Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies de la Federació :: Cicle de cinema feminista "Personals i polítics, cinemes feministes d'arreu"

Titular notícies

Cicle de cinema feminista "Personals i polítics, cinemes feministes d'arreu"

Divendres 13 Novembre 2020

Des de la Federació catalana de cineclubs (FCC) volem contribuir, mitjançant aquest cicle a càrrec de Mireia Iniesta (docent i crítica cinematogràfica), al coneixement de la història del cinema feminista. El nostre plantejament passa per cinc pel·lícules de totes les latituds, rodades entre 1962 fins el 2019. El corpus triat representa un ampli ventall d'estètiques fílmiques, i aborda temàtiques tan diferents com les sexualitats, el patriarcat, l'amor romàntic, la família i la identitat de gènere, entre d'altres.

Totes les pel·lícules estan disponibles al catàleg de les biblioteques públiques (https://bibliotecavirtual.diba.cat/e-film).

A banda, el cicle també inclou un col·loqui, sobre cada un dels títols, amb la comissària del cicle a la Biblioteca Francesca Bonnemaison
Les xerrades seran en aquest link: https://meet.jit.si/clubdecinemaBonnemaison.

TOTES LES SESSIONS INICIEN A LES 18H

Organitzen: FCC i Biblioteca Francesca Bonnemaison

* Com funciona?

- Cada projecció comptarà amb una una vídeo-presentació feta per Mireia Iniesta, que es penjarà en obert al canal YouTube de la FCC. Una setmana després, tindrà lloc el col·loqui a la biblioteca Francesca Bonnemaison.

- Una setmana abans del col·loqui mira la video-introducció de la pel·lícula al canal de Youtube de la Federació Catalana de Cineclubs.

- Mira la pel·lícula a través d'#eBiblio Catalunya, gratis amb el teu carnet de Biblioteca.

- Participa del col·loqui online a https://meet.jit.si/clubdecinemaBonnemaison

(vídeo presentació 14 d'octubre, debat 21 d'octubre)
Winter’s bone (Debra Granik, 2010, 96’)


Guanyadora del Premi del Jurat i del Premi al Millor Guió en el Festival de Sundance 2010. També compta amb una Nominació als Globus d'Or 2011 en la categoria de Millor Actriu. Debra Granik dirigeix Winter’s bond a partir d'una adaptació que va fer juntament amb l’Anne Rosellini de la novel·la del Daniel Woodrell.

Thriller naturalista protagonitzat per Jennifer Lawrence. Ree Dolly, una noia de 17 anys, decideix buscar al seu pare després que aquest hagi ofert la casa familiar com a garantia per pagar la fiança que li permetrà sortir de la presó i desaparèixer per sempre més. Abans de perdre la seva llar i trobar-se sense sostre enmig dels boscos de les muntanyes Ozark, Ree prefereix enfrontar-se a la llei del silenci dels seus parents amb la condició de salvar a la seva família. De mica en mica, aconsegueix obrir-se pas a través de les mentides, evasives i amenaces dels seus parents fins a arribar a la veritat.

Temes d'interès: família, crim, matriarcat, dol.

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: Thriller feminista.

(vídeo presentació 21 d'octubre, debat 28 d'octubre)
Cleo de 5 a 7 (Agnès Varda, 1962, 90’)


Considerada com una de les millors pel·lícules del cinema francès, va ser el segon treball d'Agnes Vardà, coneguda com "l´àvia de la Nouvelle Vague", pionera del cinema feminista a Europa. La Cleo és una cantant jove i maca, que espera els resultats d'una anàlisi mèdica. Passant de la superstició a la por, del carrer de Rivoli al Cafè du Domi, de la coqueteria a l'angoixa, de casa seva al parc Montsouris. La Cleo viu 90 minuts únics. El seu amant, el seu músic, una amiga i després un soldat li obren els ulls al món.

Temes d'interès: Feminisme, apoderament, identitat:

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: Cinema de la nouvelle vague.

(vídeo presentació 28 d'octubre, debat 4 de novembre)
Tomboy (Céline Sciamma, 2011, 86’)


Premi Teddy al festival de Berlín de 2011, es tracta d'una subtil i atractiva aproximació al desconcert de viure en un cos amb el qual la protagonista no s’identifica. Una família francesa amb dues filles, Laure de 10 anys (Zoe Heran) i Jeanne de 6 (Malonn Levana), es muden a un nou veïnat durant les vacances d'estiu. Amb el seu pentinat estil Jean Seberg i les seves maneres masculines, Laure decideix fer creure als seus nous amics del barri que és un noi, Mikael. L'estiu transcorre entre joc i joc i la seva nova amiga Lisa (Jeanne Disson) s'enamora d'ell.

Temes d'interès: LGTBI, identitat, transsexualitat infantil, binarisme de gènere.

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: Cinema queer.

(vídeo presentació 4 de novembre, debat 11 de novembre)
Unrelated (Joanna Hogg, 2007, 100')

Estrenem en exclusiva l'òpera prima de la cineasta britànica Joanna Hogg, coneguda mundialment per la premiada "The Souvenir", una de les sensacions indie de 2019. Un doble debut en el qual també es va estrenar també Tom Hiddleston,  en el seu primer paper cinematogràfic.

Ana, amb més de quaranta anys i en hores baixes en la seva parella, va de vacances a la Toscana amb la seva amiga Verena i la seva família, entre ells els seus fills adolescents i un cosí d'aquests, Oakley. En l'univers tancat de la vila pairal, Oakley es converteix en objecte de desig d'Ana. Un objecte de desig que serà revulsiu en la seva forma de veure la vida i a si mateixa, així com per recuperar el desig perdut i prendre consciència del que implica deixar de ser jove.

Temes d'interès: canvis vitals, desig sexual

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: cinema indie.


(vídeo presentació 11 de novembre, debat 18 de novembre)
Bar Bahar: entre dos mons (Maysaloun Hamoud, 2016, 96’)


La pel.lícula s’endinsa dins l'univers femení de la mà d'una directora i tres actrius que narren la història de tres joves palestines que s'instal·len a Tel Aviv. Una pel·lícula sobre dones, realitzada per dones, guardonada amb nombrosos premis gràcies al seu compromís social i a la seva qualitat cinematogràfica. Va rebre el Premi de la Joventut, el Premi TVE, Una altra Mirada i el Premi Sebastiane obtinguts al Festival de Sant Sebastià del 2016, on va competir a la secció Nuevos Directores

Temes d'interès: LGTBI, sororitat, interculturalitat, realisme social.

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: Cinema del món.


Bio de Mireia Iniesta

Llicenciada en Filologia Romànica i Filologia Italiana per la Universitat de Barcelona. Màster en Cinema i Audiovisual Contemporani per la UPF. Responsable de programació del Craft Film Festival de Barcelona. Membre del cine club Trentanou Escalons, membre de la junta de la FCC i membre de CIMA. Col·laboradora de Cinergia, El Destilador Cultural, Shangrila i Solaris. Actriu en L'Acadèmia de les Muses de José Luis Guerin i en el curt Aniversari de Judith Collel. Professora de cinema i gènere en l’escola Educa tu mirada.

Dates del cicle:

1. Winter's Bond (vídeo presentació 14 d'octubre, debat 21 d'octubre)

2. Cleo de 5 a 7 (vídeo presentació 21 d'octubre, debat 28 d'octubre)

3. Tomboy (vídeo presentació 28 d'octubre, debat 4 de novembre)

4. Penélope (vídeo presentació 4 de novembre, debat 11 de novembre)

5. Bar bahar (vídeo presentació 11 de novembre, debat 18 de novembre)


Informacions a tenir en compte:
 
  1. - Cada persona haurà de mirar les pel·lis a casa i els debats es faran online a https://meet.jit.si/clubdecinemaBonnemaison
  2. - El dies, tant dels vídeos com dels debats, estan especificats. Seran sempre dimecres.
  3. - L'última pel·lícula, Bar bahar, s'inclou en un programa més ampli d'actes sobre violéncia de gènere que la biblioteca té ja agendat.

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016