Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Festivals :: Galway Film Fleadth, el festival que trenca les barreres entre cineastes i espectadors

Titular notícies

Galway Film Fleadth, el festival que trenca les barreres entre cineastes i espectadors

Divendres 19 Juliol 2013

“El cinema al nostre país és important no només perquè les empreses audiovisuals guanyin diners. És important perquè la nostra cultura s'hi reflecteix, explica com som. A cada pel·lícula hi ha un tros de nosaltres. Per aquesta raó és necessari que els joves es formin i n'aprenguin. Per aquesta raó és important el Galway Film Fleadth perquè és una festa del talent cinematogràfic irlandès, i aquest any compleix 25 edicions”


Més o menys aquestes van ser les paraules de Mr. Michael Higgins, el president d'Irlanda en el seu discurs en la cerimònia de clausura del Festival de Cinema de Galway el passat 14 de juliol al Tower Hall, teatre principal de la ciutat.

Aquest discurs va emocionar no només als irlandesos que el van aplaudir sentidament, sinó als estrangers com jo que sempre ens perdem paraules quan escoltem anglès. És el que jo penso que hauria de dir i sentir qualsevol polític de qualsevol dels àmbits de la cultura. I crec que Irlanda té una gran sort de tenir polítics amb un pensament com aquest liderant el país. No puc dir el mateix del que passa a Espanya en aquests moments, on la cultura s'ha establert com un luxe a nivell d'impostos pel govern conservador actual i tot el sector està en recessió. Però no dedicaré el meu article a això.

He de reconèixer que jo no coneixia res de Higgins abans d'aquest discurs, ara se que va arribar a president el 11 de novembre de 2011, i que té una llarga trajectòria política a Irlanda. Membre del partit laborista, va ser senador i ministre de Cultura i Arts anys abans.

Tanmateix, aquest brillant discurs de Mr. Michael Higgins, és una saborissíssima cirera per definir el que és el Galway Film Fleadth. Un festival on la gent és tant important com el cinema que es projecta. I això és ben estrany en el panorama internacional. Els espectadors i els cineastes es barrejen, formant part tots de la mateixa comunitat, on els protocols i distàncies s'escursen per deixar a tothom al mateix nivell, amb un únic punt de vista. Veure i parlar de cinema.

He assistit del 12 al 15 de juliol com a membre del jurat del premi DON QUIJOTE AWARD, que atorga la Federació Internacional de Cineclubs en diferents festivals del món des de fa molts anys. Aquest premi sempre és complementari als altres premis de cada festival, i el fet d'atorgar a un film aquest premi, sigui quin sigui el seu gènere o categoria, significa que el film ha de tenir unes característiques que simbolitzin el moviment cineclubista mundial. Representa la utopia en allò que el cinema mostra. Els films amb aquest premi han de transmetre un missatge, han d'incorporar valors que transcendeixin més enllà de la pantalla, ser universals i sobretot ser films que amb aquest premi rebin la distinció que els ajudi a ser distribuïts per tots els cineclubs del món.


A l'edició 2013 del Galway Film Fleadth, el DON QUIJOTE AWARD ha estat valorat en la categoria de CURTS D'ANIMACIÓ IRLANDESOS. I el jurat ha estat composat per David O'Mahoney, d'ACCESS CINEMA Ireland, per Stefan Hunziker, del Cineclub KINO BALLASTBRYGGA de Mandel, Noruega, i jo mateix, Joaquim Roqué del Cineclub Amics del Cinema de la Vall de Ribes, de la Federació Catalana de Cineclubs, Catalunya.

La secció que hem valorat constava de 21 treballs de diferent naturalesa, factura tècnica i missatge. Però en la seva àmplia majoria procedents d'escoles irlandeses de cinematografia i animació. Talent en brut, en molts casos per acabar de polir, però amb bones intencions darrera. La majoria de tècniques d'animació han estat presents, des del modelatge 3D i animació 2D dissenyades amb ordinador, stopmotion o il·lustració a mà animada.

El film guanyador ha estat CODA, un curt d'Allan Nolly que explica el procés d'una ànima des del moment en que una persona mor fins que la mort l'acompanya més enllà. Il·lustracions senzilles però delicadament animades narren, transformant-se continuament, on la mort simbolitza no només el final sinó el principi, identificant-se amb una mare protectora. L'ànima humana es resisteix a abandonar aquest món, i la mort, no l'arrenca, sinó que l'acompanya en aquest tràngol.

També hem atorgat una menció especial a Two Wheels Good, un documental de Barry Gene Murphy, que transmet l'amor i els sentiments de persones de diferents llocs d'Irlanda pel fet d'usar les seves bicicletes. Aquest petit documental usa l'animació il·lustrada d'una manera molt poètica i li atorga al film un valor afegit que el potencia i el fa diferent. És un clar exemple, de com l'animació és un recurs important per explicar històries documentals.

A mi personalment també m'han agradat altres treballs, per la seva bona factura com Curruid, Innisfree, Complicit, Mr. Ace, The Ledge End of Phil o The Missing Scarf o pel seu missatge i diàleg, com The Neighbours, Grey, Reflections o Furniture – Murder and Love.

La nostra decisió de triar CODA com a Premi Don Quijote, ha coincidit sense saber-ho, ni sense conèixer a les persones que valoraven les altres categories amb The Donal Gilligan Award.

A banda, han estat dos dies intensos en projeccions i he pogut conéixer altres films irlandesos amb molt talent i factura com són The Safehouse, The Ghost Train, Breakfast Wine, Men and women, SLR o Torn.

Tanmateix si he de resumir quina és l'ànima del Fleadth, és sense dubte la gent i la seva relació amb el cinema. Per posar un exemple, agafo els organitzadors de l'Offline Film Festival. Offaly, és un comptat del centre d'Irlanda, i organitzen un festival, on el premi és un premi molt especial. Faciliten als cineastes la logistica i el material necessari per rodar els seus projectes a Offaly. Localitzacions, materials, etc. Importants produccions pel que fa a la seva qualitat s'han rodat gràcies al suport de l'Offaly Film Comission, inclosos films nomitats als Òscars.

Doncs bé, una anècdota resumeix el que senten els irlandesos pel seu cinema, el dissabte dia 13, Offline Festival organitzava una BBQ per fer conèixer les seves activitats entre els assistents al Fleadth. Mentre estava fent cua, em fixava amb la persona que servia les hamburgueses, i em recordava molt a una actriu que havia vist prèviament en una de les produccions que havia vist minuts abans al Town Hall. Li vaig preguntar si era actriu, i es va ruboritzar una mica mentres em deia que si, mentre m'explicava com des d'Offaly podien implicar-se en el desenvolupament de projectes de cinema. No m'imagino això al meu país o en altres llocs. Els actors i els cineastes al meu país, són, en general, tibats i més distants en aquests esdeveniments. A Irlanda aquestes barreres es trenquen, i humanitzen d'aquesta manera el cinema, fent el que caldria fer en altres llocs, posant-lo al mateix nivell que la vida quotidiana.

En els altres moments on els cineastes, organitzadors i assistents al festival convivien això es repetia. Cosa que fa del Fleadth un lloc únic.

Hem tingut uns hostes immillorables que ens han ajudat a endinsar-nos a la realitat del cinema irlandés, com són la gent d'ACCESS CINEMA, tant en David com la Maeve, que fan una feina excel·lent per fer arribar el millor cinema per tot Irlanda. Ells són l'exemple del caràcter obert irlandés que m'ha sorprés molt gratament.

I és ben curiós, perquè tot això que jo he percebut en pròpia pell, que és el que penso que ha de ser el cinema, i la tasca on hem d'incidir els cineclubs en el nostre entorn local, és precisament el que va dir Mr. Michael Higgins en el seu discurs de clausura. La política ben a prop de la realitat. Utòpic? No, a Galway, al Fleadth és veritat.

Segurament caldria fer-lo candidat a un DON QUIJOTE AWARD en reconeixement a la seva tasca.

Gràcies,


Joaquim Roqué


REFERÈNCIES


http://www.galwayfilmfleadh.com/

http://www.ficc.info/

http://www.ficc.info/?s=iffs&m=iffs_award

http://www.rorybyrne.ie/project/coda/

http://www.galwayfilmfleadh.com/news.php?t=25th-galway-film-fleadh-awards&id=38

http://www.galwayfilmfleadh.com/programme.php?fest=8&ct=shorts&cid=4&t=new-irish-shorts-animation&id=953

http://twowheelsgood.info/

http://adamkavanagh.blogspot.com.es/2012/10/curruid-short-film.html

http://www.youtube.com/watch?v=b_BrbFnBzmI

http://ledge-end-of-phil.blogspot.com.es/
http://themissingscarf.com/

http://www.accesscinema.ie/


Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016