Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies dels cineclubs :: II MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I DEL MEDITERRANI. CINECLUB DIÒPTRIA DE FIGUERES

Titular notícies

II MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I DEL MEDITERRANI. CINECLUB DIÒPTRIA DE FIGUERES

Dimarts 4 Desembre 2012

Per segon any consecutiu, la filmografia àrab arriba l’Alt Empordà amb la projecció de pel·lícules documentals i de ficció compromeses amb la realitat que envolta els seus realitzadors, apropant al nostre país produccions de difícil cabuda als circuits comercials.

La mostra, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, està organitzada pel Cineclub Diòptria i Sodepau amb l’objectiu d’afavorir la difusió del cinema àrab i mediterrani a Catalunya, i de trencar tòpics sobre el món àrab obrint la proposta a l’alumnat dels instituts d’educació secundària de la comarca.

Ineludiblement, enguany hem volgut donar cabuda a dues propostes relacionades amb un dels esdeveniments que va marcar la història del món àrab: la revolució egípcia de gener de 2011.  Un capítol que, tal i com evidencien les actuals protestes a la plaça Tahrir de El Caire, encara no està tancat.

PROGRAMACIÓ DEL 10 AL 15 DE DESEMBRE

Del dilluns 10 al divendres 14 de desembre al Museu de l'Empordà               
Sessions matinals per instituts de Prohibit d'Amal Ramsis (Egipte)

Dijous 13 de desembre, 22:30 h al CatCinemes                                                
18 dies de diversos directors (Egipte)

Divendres 14 de desembre, 19:00 h al Museu de l'Empordà                            
Érem comunistes de Maber Abi Samra (Líban).  Amb la presència del director

Dissabte 15 de desembre, 19:00 h al Museu de l'Empordà
El penedit de Merzak Allouache (Algèria-França).  Amb debat posterior sobre la realitat algeriana

*Entrada gratuïta excepte a la sessió de dijous 13 al CatCinemesFILMOGRAFIA

- MAMNOU ("Prohibit"), d'Amal Ramsis
Egipte, 2011. 67’ VO àrab amb subtítols en castellà. Documental

L’any 2010 l’autora d’aquest documental va caminar tota sola pels carrers de El Caire amb la seva càmera, filmant d’amagat, ocultant-se de la policia i buscant refugi en cases d’amics. El film testimonia l’Egipte anterior a la revolució i analitza el significat de la paraula «prohibit». Les respostes a moltes preguntes arriben amb la revolució, que va coincidir amb els darrers dies de muntatge del film.

- 18 JOURS, diversos directors
Egipte, 2011. 120’ VO àrab amb subtítols en castellà. Ficció
* Selecció oficial del Festival de Cannes 2011 (Special Screenings)

18 Dies és la resposta immediata per part de deu prometedors cineastes a la revolució del 25 de gener de 2011 a Egipte. Deu curtmetratges independents -rodats sense pressupost i amb els recursos propis dels seus autors- units per una revolta de divuit dies.

- WE WERE COMMUNISTS, de Maber Abi Samra
Líban, 2010. 85’ VO àrab amb subtítols en català. Documental
*Secció Orizzonti de la Mostra de Cinema de Venècia 2010

Reflexió sobre el destí d’un grup de camarades vinculats per la lluita ideològica del passat que mantenen encara forts lligams d’amistat. Un examen exhaustiu del llegat de la guerra civil a el Líban i el seu present de postguerra. Quatre homes relaten les seves històries al front de batalla, els seus somnis no assolits i les seves desil·lusions amb la inestable situació actual del país.

- LE REPENTI ("El penedit") de Merzak Allouache Algèria-França, 2012. 87’ VO àrab amb subtítols en castellà. Ficció
*Quinzaine des Realisateurs Festival de Cannes 2012

Algèria, a les regions muntanyoses. Mentre que grups d’islamistes irreductibles segueixen sembrant el terror, Rachid, un jove jihadista fuig de la muntanya i retorna al seu poble. Segons la llei del “Perdó i Concòrdia nacional” ha de presentar-se a la policia i entregar la seva arma. D’aquesta manera es beneficia d’una amnistia i esdevé un “Penedit”. Però la llei no pot esborrar els crims i Rachid es troba immers en un viatge sense sortida on s’encavalquen la violència, el secret i la manipulació.

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016