Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies de la Federació :: INFORME DE LES ACTIVITATS CINECLUBISTES REALITZADES EN COLÒMBIA I ECUADOR

Titular notícies

INFORME DE LES ACTIVITATS CINECLUBISTES REALITZADES EN COLÒMBIA I ECUADOR

Dijous 7 Abril 2011

Febrer/març 2011.- Introducció: el viatge realitzat a aquests dos països es situa en un marc triple. Primer ha suposat que la FCC ha compartit amb cineclubistes i promotors culturals la experiència del cineclubisme català. Segon, la FCC en la seva responsabilitat com a Secretari General de la Federació Internacional de Cineclubs, ha treballat per la consecució de l’articulació del moviment cineclubista a aquests països i per la seva incorporació internacional. En tercer lloc, s’han presentat unes pel•lícules documentals rodades durant la guerra civil a i s’ha impartit un taller d’audiovisual en la comunitat indígena d’Aboquehüira en l’Orient equatorià.

COLÒMBIA

CARTAGENA DE INDIAS
El motiu del viatge a Cartagena de Indias va ser per assistir a la trobada de festivals que el ministeri de cultura Colombià organitzava en el marc del FICCI (Festival Internacional de cinema de Cartagena de Indias). Allà donaria una xerrada sobre cineclubisme i el seu paper de formació de públic i de relació amb la indústria. La idea era presentar el model cineclubista de treball organitzat com a exemple de model d'exhibició dins la formalitat legal i amb estructura cineclubista: democràtica, assembleària, ètica,... Vaig assistir a les diferents reunions de treball dels festivals. Com a conclusió varem veure nàixer l'associació ANAFE (Asociación Nacional de Festivales y Muestras de Cine) amb més de 30 festivals que es varen constituir legalment.


El FICCI és el festival més important de Colòmbia i vaig poder assistir a les projeccions de films com “Poetry” de Lee Chang-Dong, “La vida útil” de Federico Veiroj, “Carlos” d'Olivier Assayas, “Pequeñas voces” de de Jairo Carrillo y Oscar Andrade o “Karen llora en un bus” de Gabriel Rojas Vera.

Varem fer una reunió de cineclubs informal amb 7 cineclubs presents. Allà vaig fer l'oferta de la FICC (Federació internacional de cineclubs) per organitzar una mostra CINESUD que fos itinerant entre els cineclubs presents. També vam proposar la possibilitat d'una reunió de cineclubs en 2012 amb la idea de realitzar un taller de capacitació cineclubista. Com a objectiu a mig termini es va parlar d'una rearticulació del moviment cineclubista colombià i la futura incorporació en el si de la FICC.

Amb aquest motiu em vaig reunir amb la responsable de l'AECID (Agencia española para la cooperación y desarrollo) per a presentar-li la possibilitat de cooperació en aquest projecte de formació cineclubista i articulació proposat pel 2012 en Cartagena de Indias.

http://www.flickr.com/photos/elrudojulio/sets/72157626056723271/detail/

BOGOTÀ
En la capital de Colòmbia vaig presentar un programa dels documentals de Laya Films realitzats durant la guerra civil. L'acte va ser organitzat per la Comunitat Catalana de Colòmbia. Jordi Filella i el seu president Miquel Basterra van exercir d'amfitrions. La comunitat catalana va acollir molt bé la sessió i el debat va ser molt intens amb un parell de persones que havien viscut de primera ma la guerra en la seva infantesa. També va tenir lloc una reunió amb la directora Nacional de Cinematografia per tractar de l’articulació del moviment cineclubista a Colòmbia.

Totes les imatges a: http://www.flickr.com/photos/elrudojulio/sets/72157626227480560/detail/


EQUADOR

El viatge a Equador amb les diferents activitats programades va ser possible gràcies a l'ambaixada espanyola a Quito. També va participar a l’organització la Cinemateca Nacional de Equador, la Universitat de Cuenca, la ONG Río de la Raya i el casal català de Guayaquil. En aquesta part del viatge la feina era triple:
1.- Presentar una sel•lecció de films rodats durant la guerra civil tant pel bàndol republicà, anarquista i nacional. Tot en commemoració dels 75 anys de l'inici de la guerra civil espanyola.
2.- Taller de formació de públic. L’experiència del cineclubisme. Taller teòric i pràctic
3.- Taller d’animació i audiovisual a la comunitat indígena d’Aboquehüira a l’Orient amazònic equatorià. Fent d’assistent de Juan Carlos Concha.
Tanmateix la FCC va fer donació a l’ambaixada d’Espanya a Equador de 20 jocs de la seva col•lecció de films d’animació per a infants de 4 volums del Fet i Amagar. Aquests jocs seran repartits entre centres escolars de la ciutat de Quito.

QUITO

Taller de formació de públic i cineclubisme.

En 4 sessions es realitzà el taller de formació de públic i cineclubisme a l'espai universitari de la FLACSO. Tres sessions teòriques i una pràctica. En la part teòrica vam poder fer un repàs de les qüestions relacionades amb el cineclubisme com a organització del públic. Programació, comunicació, tècnica de dinamització del públic, la carta dels drets del públic, CINESUD, la FICC, amb un suport de vídeos i de planes web per acostar-nos a exemples cineclubistes a tot el món. En la part pràctica es van posar en pràctica tècniques de presentació i debat amb dos curtmetratges equatorians: “Despierta” de Ana cristina Barragan i Beueu de Joe Houldberg on els alumnes del taller van poder presentar i moderar un debat amb la presència dels realitzadors. Agraïm l'espai cedit pel cineclub Ñawi de la FLACSO i a Karina i Paulino.
Tanmateix es va fer una presentació de l’experiència cineclubista catalana als membres del cineclub de la Cinemateca Nacional de Ecuador.

Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola
A l’espai de la Cinemateca Nacional i el cineclub Ñawi de la FLACSO es va realitzà les projeccions dels materials escollits per aquest aniversari dels 75 anys de l’inici de la guerra civil.

Reunió de cineclubs d’Equador
En el marc del taller de Formació de públic un grup de cineclubs es van reunir i es plantejaren noves línies de treball per al futur: 1.- Dissenyar una mostra amb el catàleg CINESUD de la Federació internacional de cineclubs que pugui projectar-se en un circuit i convocar una reunió de cineclubs el proper any per a iniciar un procés de rearticulació del moviment cineclubista a l’Equador. Per aquest motiu es van realitzar reunions amb el Consejo Nacional del Cine i la Cinemateca Nacional.
Les imatges de la part equatoriana a: http://www.flickr.com/photos/elrudojulio/sets/72157626227486738/detail/

CUENCA
Taller de formació de públic i cineclubisme
Dues sessions en la Universidad de Cuenca per als alumnes de la facultat de cinema i promotors culturals.
Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola
Es van realitzar dos projeccions dels materials de guerra civil sel•leccionats per a la Universidad de Cuenca. Apareix la possibilitat del naixement del cineclub de la universitat.

ORIENT EQUATORIÀ
Taller d’animació per a nens y taller audiovisual
En la comunitat de l'amazones equatorià de Aboquehüira vam realitzar un taller d' animació per a nens així como un taller audiovisual per a adults. D?aquest últim taller sorgí el rodatge d'un curt de 15 minuts “La contaminación del río Aguarico” realitzat pels alumnes del taller.
Les imatges a: http://www.flickr.com/photos/elrudojulio/sets/72157626357338806/detail/

Informe de la ONG Río de la Raya sobre l’activitat realitzada
http://www.riodelaraya.blogspot.com/

GUAYAQUIL
Taller de formació de públic i cineclubisme
Dues sessions teòriques i una pràctica a l’espai de la sala 8 ½ de Guayaquil i Maccine. Els alumnes del taller són un grup d’estudiants universitaris i promotors culturals, amb el suport del Casal Català de Guayaquil.

Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola
Es va realitzar una conferència en la llibreria Libris Mundi de Guayaquil. També es van realitzar dues projeccions d’aquests materials a l’espai del cinema 8 ½ al Maccine.

Les imatges a :
http://www.flickr.com/photos/elrudojulio/sets/72157626358813572/detail/

CONCLUSIÓ
Els tallers van despertar interès evidenciat una falta de la praxis associativa en models de projecció en l’àmbit no comercial. Els alumnes varen participar activament i han aparegut projectes de nous cineclubs. Destaquem l’interès del Consejo nacional del Cine per a desenvolupar el model de cineclub en el país.
Les projeccions de documentals de guerra civil evidenciaren l’interès per aquest període de la guerra civil espanyola i per les pel•lícules presentades.
La cobertura en premsa va ser nacional amb articles i entrevistes aparegudes als diaris La Hora de Quito, El Comercio i El Telégrafo de Guayaquil.
La experiència en l'orient equatorià va despertar un gran interès per les comunitats amazòniques per explicar les seves històries. Van demostrar un alt grau de comprensió de les tècniques cinematogràfiques i de l'ús de la càmera.

Julio Lamaña
Coordinador de la Federació catalana de cineclubs
Secretari General de la Federació internacional de cineclubs


Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016