Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 27 Abril 2018
La nota està extreta de la plana de la revista Tornaveu

Amb sales de cinema Full HD arreu i projeccions amb tota mena d'avenços tecnològics que converteixen l'experiència de veure una pel·lícula en un viatge cada vegada més complet, un retorn als orígens del cinema i a la senzillesa esdevé tota una aventura difícil de viure. No és el cas de la 45a Trobada Internacional de Cinema 9,5mm, una de les poques trobades de cinema dedicades al format cinematogràfic degà del cinema d'aficionat que hi ha al món, i que permet donar a conèixer al públic el seu valor com a document històric i com a eina de creació amb noves produccions. Aquesta mostra es podrà veure el dissabte 28 d'abril a les 17 hores, al primer pis de la Sala Mozart de Calella (C/Església,91), i s'emmarca en El Festival de la Imatge de Calella (Festimatge), l'únic certamen de tot el món que reuneix cinema i fotografia en un mateix festival.

seguir a la plana de Tornaveu

Divendres 20 Abril 2018
Extret del Diari Nació Manresa

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de l'Associació Cine Club Manresa, Enric Tierz, han signat aquest dimarts al migdia el contracte de donació del fons documental "Cineclub Manresa", pel qual l'entitat, que enguany celebra el seu 60è aniversari, entrega el seu arxiu al consistori de la ciutat.

A l'acte de signatura també els ha acompanyat la regidora de Cultura, Anna Crespo, i altres membres de l'entitat donant.

El fons documental consta de documents manuscrits i impresos, revistes i fotografies que recullen documentació de l'activitat de l'entitat al llarg dels seus primers 50 anys d'existència i funcionament.

L'Ajuntament de Manresa accepta aquesta donació i es compromet a traslladar-la a l'Arxiu Comarcal del Bages per tal que aquest procedeixi a la seva custòdia, conservació i divulgació amb finalitats culturals.

La donació inclou la cessió gratuïta i en exclusiva dels drets d'explotació sobre el fons documental objecte de la donació referents a la seva reproducció, distribució, comunicació pública i transformació per a qualsevol país i en qualsevol modalitat inclosos els mitjans audiovisuals, informàtics, etc.

Amb aquest acord, l'Ajuntament de Manresa reconeix l'interès públic del material donat per l'Associació Cineclub Manresa pel seu valor històric, cultural i per a la investigació. Amb aquest tipus d'actes s'enriqueixen els fons arxivístics i permeten conèixer més a fons la història, la llengua i la tradició del país.


Divendres 13 Abril 2018
La periodista i crítica de cinema, Imma Merino, va inaugurar a Lloret un cicle de cinema i literatura organitzat pel cineclub Adler. Merino va oferir una conferència on analitzarà les diferents maneres de transportar un text literari al món del cinema.

La següent activitat del cicle i amb la vista posada en Sant Jordi, és la projecció, el dijous 19 d’abril, de la pel·lícula Stefan Zweig: Adiós a Europa, un film dirigit per Maria Schrader de l’any 2016. El film és un biopic d'Stefan Zweig no gens convencional que se centra en els anys d'exili del famós escriptor austríac Stefan Zweig, un dels personatges més irrepetibles del segle XX. Zweig era jueu, i com a tal va haver de fugir d'Àustria a causa de la persecució del règim nazi. En la seva fugida cap endavant, es va refugiar a París i, més tard, a Londres. Va atravessar l'Atlàntic i després de voltar per  Sud-amèrica, va instal·lar-se al Brazil, on va escriure les seves memòries. El 1942, temerós que el nazisme no acabés extès per tot el món, va acabar posant fi a la seva vida.

Un cop acabada la sessió, hi haurà un breu col·loqui amb els integrants del Club de lectura de la Biblioteca de Lloret al vestíbul del Teatre de Lloret.

La pel·lícula s’ha programat el dijous 19 d’abril a les 21.00h al Teatre de Lloret.

Premis:

Pel·lícula guanyadora del Premi del públic dels Premis del Cinema Europeu 2017.

Què n’han dit:

“Maria Schrader narra el periple que van suposar els últims anys de l'escriptor a l'exili, viatjant arreu del continent americà amb la seva dona, a través de cinc episodis succeïts al Brasil, l'Argentina i Nova York. Escenes costumistes, gairebé trivials, que dibuixen els temes presents a l'exili de l'austríac.” (Elena Martín, Butxaca)

“"Entre homenatges públics i converses privades, s'hi aborda el tema del compromís de l'artista amb la societat (encara més en uns temps convulsos) i el conflicte entre les necessitats personals i el deure moral amb els altres (...) Amb respecte pel personatge, però sense fer-ne una hagiografia, tot s'hi aborda de manera sensible i complexa en aquest film extraordinari, interessantíssim, que repica en l'Europa actual.” (Imma Merino, Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona)

El cicle es tancarà el diumenge 29 d’abril al Teatre de Lloret amb la projecció de la pel·lícula, La revolta dels contes, de Jakob Schuh i Jan Lachauer, un treball que data de l’any  2016 i que és una adaptació al cinema dels Versos perversos de Roald Dahl; una revisió moderna i políticament incorrecta de clàssics de la literatura infantil que esdevé una pel·lícula irreverent per a nens i nenes desperts i intel·ligents. El film respecta l'esperit transgressor de Dahl i encara va més enllà tot barrejant les històries entre sí per fer-ne una de nova i trepidant.

Sessió especialmente recomanada per a infants de 7 a 12 anys. Aquesta projecció és gratuïta, però cal invitació. Es poden recollir al Museu del Mar, al Puntet de l'antic escorxador i al centre cívic del Rieral.

Premis:

Pel·lícula guanyadora del Premi al millor especial televisiu del Festival d'Annecy i nominada als Oscar 2018.

Què n’han dit:

“Veure una Caputxeta Vermella gens ingènua, amb parella i amb fills, els tres porquets víctimes de la seva acció especulativa amb les seves tres cases, la Blancaneu gens resignada amb la seva sort i independitzada de la seva madrastra o la Ventafocs rebutjant el príncep produeix un impacte certament estimulant i, sobretot, constitueix un exercici molt interessant per a fer amb nens si volem fomentar-hi l'esperit crític.” (Jordi Sedó, Diari Ara)

“Una bonica manera d'aportar llum a les fosques històries per a nens.” (Telerama)

Joan Moret, president del cineclub, ha dit que  el cicle pren forma a partir del treball realitzat en una de les línies estratègiques de l'associació, que s'ha proposat afermar els lligams amb altres entitats del municipi amb el ferm objectiu d'enfortir el teixit associatiu de la vila.

Tant la conferència com el cinefòrum del 19 d’abril, comptaran amb la participació del Club de lectura de la Biblioteca Municipal, que durant els últims mesos ha estat llegint llibres de Zweig, un escriptor que Moret considera pertinent reivindicar enfront l'ascens del feixisme a Europa.


Dilluns 2 Abril 2018
Cineclub Vic comença demà una nova programació de cinema que ens portarà fins el mes de juny, amb 16 propostes per dimarts, dijous i diumenge. Un cicle marcat per múltiples col·laboracions amb festivals, associacions i col·lectius diversos que conformen una programació diversa i inèdita.

A continuació us mostrem les sessions del mes d'abril, podeu consultar tota la programació al web de cineclub vic.

D'altra banda, s'han presentat les bases del Concurs de curtmetratges Julius 2018. El passat dimarts 24 es va fer la projecció de La nit dels morts vivents, tema obligatori d'aquesta edició del certàmen. Podeu consultar les bases al web festivaljulius.com

Muchos hijos, un mono y un castillo. 
Dimarts, 3 d'abril. 21.30 h
Un dels fenòmens del cinema espanyol de l'any, guanyadora del Goya al millor documental. L’actor Gustavo Salmerón debuta com a director amb un divertit retrat de la seva pròpia mare, després de gravar-la durant 14 anys. Un personatge únic, extravagant i divertit, que torna a demostrar que la realitat supera la ficció.
Més informació

Dessine-moi un Chamois
Cineclub Xic. Diumenge, 8 d'abril. 17 h
En Colin té 9 anys i va a veure els seus avis, cineastes especialitzats en films d’animals. Comença per un llarg viatge de coneixement al Parc Nacional del Grand Paradís, una altra escola, on aprèn a fer-se discret, reconèixer les traces, caminar amb grampons o bivaquejar per descobrir els animals que hi viuen. Guanyadora del Gran Premi Vila de Torelló al Festival BBVA de cinema de muntanya de Torelló.

Gook
Route 66 - Festival Americana. 
Dimarts, 10 d'abril. 21.30 h
Iniciem col·laboració amb el Festival Americana de Barcelona, centrat en cinema independent nord-americà. La primera proposta és Gook, ambientada en els anomenats disturbis del 92. La pel·lícula s’inicia com una faula sobre la multiculturalitat però esdevé un drama racial a mesura l’escalada de tensions racials atrapen els personatges. 
Més informació

LIfe, Animated
Route 66 - Festival Americana. 
Dijous, 12 d'abril. Entrada gratuïta.
 
Un premiat documental emotiu, delicat i visualment poderós. Owen és un nen autista incapaç de comunicar-se amb l’exterior des dels tres anys. Un dia, per sorpresa, reacciona fent servir una frase d’una pel·lícula de Disney. A partir d’aquell moment la seva família farà servir el cinema per relacionar-se amb el seu fill.
Més informació

Don’t Think Twice 
Route 66 - Festival Americana. 
Dimarts, 17 d'abril. 21.30 h
El polifacètic Mike Birbiglia torna a la direcció per oferir un retrat d’amor al treball interpretatiu. A la pel·lícula s’envolta d’un repartiment impecable amb estrelles televisives per aconseguir una pel·lícula que ha seduït a la crítica nord-americana. Una petita joia a descobrir. 
Més informació

Llegint cinema
Cineclub Xic - Diumenge, 22 d'abril.  17 h
 
Selecció de curtmetratges d’inspiració literària o que expressen l’amor pels llibres. Amb peces com Els fantàstics llibres voladors de Mr. Morris Lessmore de William Joyce i Brandon Oldenburg; The Snowman, La sireneta, d’Ivan Aksenchuk; o Vincent, l’homenatge de Tim Burton a Edgar Allan Poe.
Més informacióJericó, el infinito vuelo de los días
Mes de la Cooperació a VicJove
Dimarts, 24 d'abril.  21.30 h
 
Construïda a partir d’entrevistes rodades al mateix poble, amb vuit dones que expliquen les seves particulars històries envoltades de paisatges únics, mambos i boleros: un calidoscopi de reflexions, veritats absolutes i imatges religioses ens mostraran una nova manera de veure i viure la vida
Més informació
 

Dilluns 26 Març 2018
Com cada any, estem organitzant la Mostra de Curts Vilanovins, per difondre i donar valor al potencial creatiu de la gent de la nostra vila. La participació pot ser en el paper de la direcció, en l'apartat tècnic o artístic. 
 
Sii voleu participar podeu escriure al correu info@cineclubsala1.org
 
Els curtmetratges poden ser de ficció, documental, animació, experimental o video-art entre d'altres. No cal que siguin de l'àmbit professional per participar. La seva durada no pot superar els 30 minuts. Per participar només necessitem que es posin en contacte amb nosaltres i ens enviïn el curtmetratge. 
 
Moltes gràcies per la difusió. Per qualsevol cosa, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres. 
 
Alba Cruells (617 43 55 64)
Cineclub Sala 1
 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016