Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Dissabte 6 Abril 2019
Publiquem les bases del Premi Jose Maria Nunes. S'atorguen tres tres premis Jose Maria Nunes:
  1. Premi al Fet Cineclubista del 2018
  2. Premi a una persona o entitat del món de cinema relacionada amb el cineclubisme
  3. Premi a la pel·lícula cineclubista catalana 2018
En quant al Millor Fet Cineclubista del 2018 esperem les vostres candidatures:

El premi Jose Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs al Fet Cineclubista del 2018 s’atorga a qualsevol acte, esdeveniment, programació especial, aniversari, etcètera, remarcable i significatiu que s’hagi dut a terme per part d'un cineclub durant el 2018. El jurat valorarà les candidatures presentades pels propis cineclubs o per la Junta de la FCC, però també tindrà l’opció de presentar les seves pròpies candidatures.

Hi poden participar únicament els socis federats que estiguin al corrent de la quota de l’any al que es presenten, en aquest cas haver pagat la quota el 2018.

El premi està dotat amb tres programacions gratuïtes d'una distribuïdora encara per definir.

És obligatori que:
  • El cineclub haurà d'incorporar el logotip de la Federació Catalana de Cineclubs i de la distribuïdora en la promoció d'aquestes sessions. També s’haurà d’especificar en la promoció “Premi Jose Maria Nunes al Fet Cineclubista 2018”.
  • Les projeccions fruit del premi hauran de realitzar-se durant el 2020.
  • Els films seran gestionats per la FCC.
El cineclub guanyador no es podrà presentar l’any següent a l’obtenció del premi al “Fet cineclubista".

El cineclub que formi part del jurat no es podrà presentar als premis.

El cineclub que es presenti al “Premi Fet Cineclubista del 2018” té fins el 30 de juny de 2019 per lliurar la candidatura. La documentació ha d’incloure:

Un escrit explicant el Fet Cineclubista. Es pot acompanyar de tota la informació que es consideri necessària: enllaços, imatges, dossier, recull de premsa...

La documentació serà lliurada a:
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat

Dissabte 6 Abril 2019
Aquestes són les programacions dels cineclubs fruit de l'acord de la FCC amb el BCN film Fest

04/05/2019 CINECLUB 39 ESCALONS (MANACOR) ROJO
11/05/2019 CINECLUB 39 ESCALONS (MANACOR) THE GREAT BUSTER
15/05/2019 CINECLUB AMICS DEL CINEMA DE LA VALL DE RIBES (RIBES DE FRESER) LA QUIMERA DEL ORO
04/05/2019 CINECLUB BIGUES I RIELLS EL MAQUINISTA DE LA GENERAL
04/05/2019 CINECLUB BIGUES I RIELLS CANDILEJAS
01/05/2019 CINECLUB CLUB CINEMA CASTELLAR (CASTELLAR DEL VALLÈS) EL GRAN DICTADOR
03/05/2019 CINECLUB CLUB CINEMA CASTELLAR (CASTELLAR DEL VALLÈS) EL MAQUINISTA DE LA GENERAL
03/05/2019 CINECLUB CLUB CINEMA CASTELLAR (CASTELLAR DEL VALLÈS) EL MODERNO SHERLOCK HOLMES 
07/05/2019 CINECLUB DE L'ASSOC CULTURAL DE GRANOLLERS EL GRAN DICTADOR
05/05/2019 CINECLUB DEL DIABLE (MARTORELL) LA QUIMERA DEL ORO
05/05/2019 CINECLUB DEL DIABLE (MARTORELL) EL MAQUINISTA DE LA GENERAL
09/05/2019 CINECLUB DIÒPTRIA (FIGUERES) ROJO
04/05/2019 CINECLUB LA GARRIGA SIETE OCASIONES
04/05/2019 CINECLUB LA GARRIGA EL MODERNO SHERLOCK HOLMES 
02/05/2019 CINECLUB LA RÀPITA (SANT CARLES DE LA RÀPITA) ROJO
09/05/2019 CINECLUB LA SEU (LA SEU D'URGELL) ROJO
19/05/2019 CINECLUB MANRESA ROJO
10/05/2019 CINECLUB OLOT i ASS. COL·LECTIU HYBRIS (OLOT) ROJO
11/05/2019 CINECLUB OLOT i ASS. COL·LECTIU HYBRIS (OLOT) EL MAQUINISTA DE LA GENERA
11/05/2019 CINECLUB OLOT i ASS. COL·LECTIU HYBRIS (OLOT) THE GREAT BUSTER
08/05/2019 CINECLUB PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES) CANDILEJAS
10/05/2019 CINECLUB PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES) EL GRAN DICTADOR
12/05/2019 CINECLUB PATRONAT LA CATEQUÍSTICA (FIGUERES) THE GREAT BUSTER
09/05/2019 CINECLUB SABADELL SIETE OCASIONES
09/05/2019 CINECLUB SABADELL EL MODERNO SHERLOCK HOLMES 
09/05/2019 CINECLUB SABADELL DOCUMENTAL. "THE BUSTER KEATON"
04/05/2019 CINECLUB UTOPIA (ST JUST DESVERN) ROJO
07/05/2019 CINECLUB VIC EL MAQUINISTA DE LA GENERAL
14/05/2019 CINECLUB VIC THE GREAT BUSTER
09/05/2019 CINECLUB VILAFRANCA (VILAFRANCA DEL PENEDÈS) ROJO
10/05/2019 CINECLUB VILAFRANCA (VILAFRANCA DEL PENEDÈS) ROJO
02/05/2019 CINECLUB XISCNÈFILS (CERDANYOLA DEL VALLÈS) ROJO
 

Dissabte 6 Abril 2019
Taller de cinema
PAISATGE DESPRÉS DE L'INCENDI
impartit per OLIVER LAXE


A l'hora de fer una pel·lícula un mateix ha de tenir clares les seves intencions. Pot semblar contradictori, ja que les intencions habiten la regió de la intuïció, territori indefinit per definició. Però és necessari aturar-se un moment i fer-li una sèrie de preguntes directes al cor, aquesta cosa que guia i que mai engana ni demana res a canvi. No es tracta només d'esbrinar la pel·lícula que vols fer, es tracta d'entendre la pel·lícula que has de fer: fer cine és decidir el món en el qual vols viure.

Però les intencions no són mai pures, són humanes. I entre la intenció primera que un mateix posa a l'hora de fer una pel·lícula i el que finalment queda reflectit en l'obra hi ha una gran distància. Un espai en què la pel·lícula, el pragmatisme de la producció i de la vida i els vels de l'ego del realitzador decideixen per damunt del mateix realitzador.

Sobre aquesta distància entre les intencions primeres i el muntatge final de les meves pel·lícules Todos vós sodes capitáns, Mimosas i Aquilo que arde, la meva darrera pel·lícula, tractaran les sessions de treball d'aquest taller. Ho farem mitjançant l'observació de pel·lícules referencials, de lectures puntuals de les diferents versions de guió, de les imatges dels càstings i dels assajos amb els actors, de les preses de rodatge i diversos muntatges del film.

Fer una pel·lícula és alguna cosa així com navegar en un petit veler, de nit, en un indòmit oceà. Un mateix necessita fars, guies-mirall. Mestres dels quals hem d'imitar els gestos nobles, el solc decidit. Si la brúixola no funciona, guia't pels astres. Cal hissar la bandera dels mestres. Encara que el diàleg amb ells sigui maldestre i innocent, encara que mai s'estigui a l'altura, hem de gosar creure'ns responsables i protectors del tresor que ells han custodiat amb les seves obres: un món en el qual els cors dels homes encara bateguen amb força. Perquè protegir el tresor no és un plaer, és un deure.


OLIVER LAXE (París, 1982). Fill d'emigrants gallecs, als 6 anys torna a Galícia amb la seva família per a instal·lar-se a A Coruña. Després de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, es trasllada a viure a Londres, on comença a posar en pràctica els seus primers treballs en format fílmic (S-8mm i 16mm), entre ells el curtmetratge "Y las chimeneas decidieron escapar" (2006), seleccionat per anar al Festival de Cine de Gijón i al East End Film Festival de Londres. Posteriorment es trasllada a Tànger, on filma el curt "Suena la trompeta, ahora veo otra cara" (2007) i el migmetratge "París #1" (2008), seleccionat al IndieLisboa. A Tanger també crea el taller cinematogràfic per a nins del centre d'acollida Dao Byed. Aquesta activitat serà l'origen del seu primer llargmetratge en 35mm, "Todos vós sodes capitáns' (2010), premiada, entre d'altres, amb el premi FIPRESCI de la Quinzena de Realitzadors a l'edició del Festival de Cannes 2010, a més de ser l'única pel·lícula espanyola seleccionada aquell any en qualsevol de les seccions del festival. El 2016 estrena "Mimosas", la seva consagració definitiva com un dels grans noms dins el panorama del cinema internacional gràcies al Gran Premi de la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes 2016, convertint-se així en el primer director de la història del cinema espanyol que veu les seves dues primeres pel·lícules premiades al festival més important de tots, a més de ser també seleccionada i premiada a multitud d'altres festivals de diferents indrets dels cinc continents com puguin ser Taipei, Karlovy Vary, Nova York, Sevilla o El Cairo. Actualment, Oliver Laxe està acabant detalls, quasi a punt d'estrenar, la seva tercera pel·lícula, encara sense títol definitiu.


Dates:
Divendres 19 i dissabte 20 d'abril
Horari: 
Divendres
de 16h a 20h
Dissabte
de 10h a 14h.
de 16h a 20h.
Durada: 
12 hores
Preu: 
50 euros

Certificat d’assistència

Informació i inscripcions:
cinemaclub@39escalons.org
 

Divendres 29 Març 2019
Dersuuuuuu!!! .... Capitááán!!!

Tribut a Miquel Vinyals


Hola Miquel, els del cineclub et volem donar les gràcies per tot, i hem pensat que ho volíem fer públicament, perquè és molta la gent que t’estima i voldrà fer seu aquest agraïment, i perquè volem que tothom sàpiga que la teva petja roman.

No cal que t’expliquem com en són, de divertides i entranyables, les reunions del cineclub. La Junta actual té de bo que hi cap tothom, els despistats i les impetuoses, les racionals i els tímids, els descarats i les somiatruites, els joves i les friquis, les poetes i els intel·lectuals: tothom parla, tothom riu i construïm plegats. I després hi ets tu, afortunat compendi de totes les humanitats.

Bona part dels èxits i dels moments de felicitat de la nostra entitat tenen la teva empremta, aquella característica tan teva que ens ha proporcionat, sovint, l’equilibri perfecte entre el seny i la rauxa. En bona part gràcies a tu, el cineclub s’apropa als 25 anys de vida; en bona part gràcies a tu, la bogeria que va significar la campanya SOS Alhambra va arribar a bon port, i avui, cinc anys després, seguim gaudint d’un cinema de primera a la Garriga.

Al tresor d’aquest equilibri cal afegir-hi un parell o tres d’ingredients: l’eclecticisme, la consciència cívica i la bonhomia. Que ets un eclèctic ho il·lustren perfectament els teus gustos cinematogràfics: no et fa falta renunciar a res, ni a l’entreteniment pur dels productes de Hollywood ni al cinema més avantguardista, europeu o exòtic, ni als curtmetratges experimentals ni als clàssics de tota la vida ni a les rareses de sèrie B. Tot ho entomes de gust, i tot ho gaudeixes: un privilegi! Que tens una deliciosa consciència cívica ho saben, també, els del Centre Excursionista de la Garriga o els de l’Aula de la Universitat a l’Abast. Tens clar que la cultura i la natura són bens col·lectius, i actues amb una responsabilitat social que, de tan inclusiva, emociona. Pel que fa la bonhomia, la tens impresa a la cara: respectuós en la conversa, solidari en les alegries i en les penes, mai t’hem sentit alçar la veu o denigrar a ningú.

Ara te’n vas, diuen. Nosaltres sabem que no és així: sabem que, com el capità i el caçador de Dersu Uzala, periòdicament ens retrobarem a la sala fosca. Nosaltres cridarem Dersuuuuuuu!!!, i tu ens contestaràs Capitááán!!! I ens abraçarem.

Cineclub la Garriga


Divendres 22 Febrer 2019
El nou film de Paul Schrader, El reverendo, va inaugurar la programació de febrer a maig de 2019. Fins al maig, sí. Perquè degut a unes obres a l´Espai ETC, haurem de tancar durant el mes de juny. Per compensar-ho, hem afegit 4 sessions més en dijous, a les quals els socis i les sòcies de Cineclub Vic hi podran accedir de forma gratuïta presentant el seu abonament.

Podeu consultar la programació de Cineclub al següent enllaç

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016